Kitap Okuma

Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir?

Birçok kez, "kitap okumanın faydaları çok fazladır" gibi kitap okumaya yönlendirici tavsiyeler duymuşuzdur. Özellikle ilkokul çağında bireylere, büyüdüklerinde kitap okumaya alışmak konusunda yabancılık çekmemeleri için telkinler verilir. Peki hayatımızın her noktasında kulağımıza fısıldanan bu öneri bizlere tam olarak nasıl yarar sağlıyor? Gelin beraber inceleyelim.

Kitap okumanın faydaları şunlardır:

  1. Kelime dağarcığının gelişmesini sağlar.
  2. Bireyi psikolojik ve çevresel olarak stresten uzaklaştırır.
  3. Zihnin dinlenmesini sağlar.
  4. Kişinin yaratıcılığını arttırır.
  5. Kişiyi düşünmeye sevk eder.
  6. Zihinsel hastalıkları önler.
  7. Bireyin kendini daha iyi ifade etmesini sağlar.
  8. Kişinin problemlere karşı pratik şekilde çözüm bulmasını sağlar.
  9. Genel kültür düzeyinin artmasına katkı sunar.
  10. Bireyin kendini geliştirmesine fırsat tanır.
  11. Kişinin diğer insanlarla olan etkileşimini arttırır.
  12. Empati duygusunun gelişmesini sağlar.
  13. Bireyin konsantrasyonunu güçlendirir.

1. Kelime dağarcığının gelişmesini sağlar.

Kitap okumanın en güzel yanlarından biri kelime dağarcığımızı geliştirmektir. Farklı kategorilerden birçok kitap okuyarak edineceğimiz kitap okuma alışkanlığı sayesinde her kitaptan daha önce duymadığımız kelimeleri duyma ve tanıma fırsatı yakalarız.

2. Bireyleri psikolojik ve çevresel olarak stresten uzaklaştırır.

Günlük yaşantıda, eğitim hayatımızda ya da iş hayatında strese maruz kalmak çoğu kez kaçınılmazdır. Kitap okumak için rahat edeceğimiz alanı bulduğumuzda biraz olsun kendimizi  strese maruz kaldığımız ortamdan uzaklaştırmış oluruz. Kitap okuduğumuz sırada, kitabın içeriğine bağlı olarak değişecek olay örgüsü ya da konu dikkatimizi kendine çekerek stres faktörlerini düşünmekten alıkoyacaktır.

3. Zihnin dinlenmesini sağlar.

İş ve eğitim hayatımızdaki sorumlulukları yerine getirdikten ya da zihin yorucu bir aktiviteyi tamamladıktan sonra kitap okumak bireyleri, hem yoruldukları ortamdan uzaklaştıracak hem de zihnimizin odağını değiştirerek dinlenme moduna geçişi sağlayacaktır.

4. Kişinin yaratıcılığını arttırır.

Kitaplar, içeriğindeki olay örgüsü ve sunduğu bilgiler sayesinde kişilerin yaratıcılık seviyesini arttırır. Kitap okuma alışkanlığı olan bireyler, okuduğu her kitaptan yeni fikirler edinerek daha yaratıcı düşüncelere sevk edilirler.

5. Kişiyi düşünmeye sevk eder.

Kitap okumak, bireylerin her sayfada ayrı bir zihinsel egzersiz yapmalarına fırsat tanır. Kişi düzenli olarak kitap okuyorsa öğrendiği bilgileri kendi zihninde tahlil ederek, bilgilere şüpheyle yaklaşır ve araştırmayı seven bir karaktere sahip olur.

6. Zihinsel hastalıkları önler.

İnsanların yaşları ilerledikçe ortaya çıkan zihinsel ve hafızaya bağlı psikolojik ve biyolojik hastalıkların önlenmesi konusunda uzmanlar kitap okumanın önemli olduğunu belirtmektedir. Kitap okumak hafızayı güçlendirir iken bir yandan da kişinin daha detaylı düşünebilmesini sağlar.

7.Bireyin kendini daha iyi ifade etmesini sağlar.

Kitap okumak, kişinin hitabet ve etkili iletişim becerilerinin de gelişmesini sağlar. Birey kitap okumanın hitabete olan etkisi sayesinde topluluğa karşı konuşmalar yaparken daha özgüvenli şekilde kendini ifade edebilir.

8. Kişinin problemlere karşı pratik şekilde çözüm bulmasını sağlar.

Kişi, çok kitap okuyan biri ise okuduğu kitaplar içinde birçok farklı olay, hikaye ve kurgu ile tanışmıştır. Birçok olay, hikaye ve kurgu ile tanışan bireyler, kendi yaşamlarında karşılaştıkları problemlere daha pratik ve hızlı çözümler sunabilir.

9. Genel kültür düzeyinin artmasına katkı sağlar.

Bireyler, iş, eğitim yaşamında ve günlük hayatta ihtiyaç duyacakları genel kültür bilgilerinin büyük bir çoğunluğunu kitap okuyarak ekstra bir efor harcamadan öğrenebilirler. Günlük sohbetler sırasında okudukları kitaplar üzerinden sahip oldukları bilgileri etraflarındaki insanlar ile paylaşabilir, öğrendikleri bilgileri daha detaylı araştırmak için heveslenebilirler.

10.Bireyin kendini geliştirmesine fırsat tanır.

Kişi daha çok kitap okudukça bilgiye ve kitapların katkılarına ulaşmanın zevkini tadacaktır. Kitap okuma alışkanlığı edinmek için yolun başında olan kişi, kitapların bireysel gelişime olan katkısını gözlemleyerek, kişisel gelişimlerine eskisine oranla daha çok özen gösterecektir.

11. Kişinin diğer insanlarla olan etkileşimini arttırır.

Kitap okuyarak yakınınızdaki kitap okuma kulüplerine katılabilir, sizin gibi kitap okumayı seven diğer insanlarla tanışabilirsiniz. Kitap okuma kulüpleri ve atölyeleri birçok insanın seçtikleri kitap sayesinde ortak bir alanda buluşmasını ve etkileşime geçmesini sağlar.

12. Empati duygusunun gelişmesini sağlar.

Okunan kitap içerisindeki karakterlerin birbirlerinden farklı hayatları olur. Kitap okuyan kişi, kendinin dışında birçok karakterin hayatına ortak olur. Birden farklı hayatları tanıyan, keşfeden kişi, kitap okuduğu sırada karakterlerin duygularını, düşüncelerini öğrenir. Bu sayede kitap okuyan insanlar, etraflarındaki kişilerin farklı hayatlarına ve duygularına saygılı ve empati bilinciyle yaklaşmayı sağlar.

13. Bireyin konstrasyonunu güçlendirir.

Kitap okumak, yüksek odaklanma gerektiren bir aktivitedir. Kitap okumayı alışkanlık haline getiren kişiler doğal olarak yaşam sırasında sürekli sessiz ortam bulmakta zorluk çekecekleri için ses bulunan ortamda da kitap okumaya odaklanabilirler. Sesli ortamda da kitap okuyabilen kişiler bu durumu iş hayatlarındaki sorumluluklara da entegre edebilirler.

Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmak için  Neler Yapılmalıdır?

Kitap okuma alışkanlığı kazanmak için şunlar yapılmalıdır:

  • İnce kitaplar tercih ederek başlayın. Bu sayede kitap bitene dek sıkılıp okumaktan vazgeçmeyeceksiniz.
  • İlgili olduğunuz alanlara yönelik kitaplar seçin. Kitap okumak sizin için daha merak ve heves hissettiren bir eylem haline gelecektir.
  • Kitap araştırması yaparken okumaya heveslendiğiniz kitapları listeleyin. Bu sayede kendi listenizin sonunu getirmeye çalışırken kitap okuma alışkanlığı edineceksiniz.
  • Günde kaç sayfa okuyacağınıza karar verin. Kitap okumaya ne kadar vakit ayıracağınızı önceden bilmek sizi rahatlatacaktır.
  • Okuduğunuz kitaptan sıkılıyorsanız kendinizi zorlamayın. Daha çok ilginizi çeken yeni bir kitaba devam edebilirsiniz. Kendinizi zorlamanız kitap okumaktan uzaklaşmanıza sebep olacaktır.
  • 21 gün boyunca düzenli olarak kitap okuma rutininizi tekrarlayın. İnsanların bir şeyi alışkanlık haline getirme süresi 21 gündür. O süre içerisinde pes etmeden kitap okumaya zaman ayırın.

Düzenli Kitap Okumak İş Hayatını Nasıl Etkiler?

Düzenli kitap okumanın getirdiği avantajlar, bireylerin iş hayatını pozitif yönde etkiler. Kitap okuma alışkanlığı kazanmış olan birey, fonksiyonel düşünme becerilerine sahiptir. Görev ve sorumluluklarını yerine getirmek konusunda oldukça başarılıdır. Çalıştığı kurum, kuruluş ya da şirkette önüne çıkabilecek engelleri, problem çözme yeteneğini kullanarak kolayca aşabilir. Yaratıcı düşünme gerektiren görevleri en kısa sürede tamamlayabilir. Kitap okumayı alışkanlık haline getirmiş kişilerin iletişim yetenekleri de gelişmektedir. Topluluk önünde sunum yapmak konusunda profesyonel davranırlar. Sunumlar sırasında dil ve anlatıma dikkat ederler. Aynı zamanda bireysel ilişki kurmak konusunda da başarılılardır. Takım çalışması gerektiren durumlarda uyumlu bir takım arkadaşı olarak rol oynarlar. Kitap okuma alışkanlığına sahip bireyler, iş hayatında hem sorumluluklarını yerine getirme konusunda hem de insanlarla etkileşime geçme konusunda daha başarılıdırlar.

Zevk Alarak Okuyacağınız Popüler 10 Kitap

Dünya klasikleri listesi arasına da giren zevkle okuyacağınız kitaplar şunlardır:

  1. Kürk Mantolu Madonna-Sabahattin Ali
  2. 1984-George Orwell
  3. Sineklerin Tanrısı-William Golding
  4. Yabancı-Albert Camus
  5. Kırmızı Pazartesi-Gabriel Garcia Marquez
  6. Dönüşüm-Franz Kafka
  7. Uçurtma Avcısı-Khaled Hosseini
  8. Satranç-Stefan Zweig
  9. Şeker Portakalı-Jose Mauro De Vasconcelos
  10. Körlük-Jose Saramago

 

Kaynakça

https://istanbulbogazicienstitu.com/kitap-okumanin-faydalari-nelerdir


Sahaf Girl

3 Blog posts

Comments